Euroklip neboli kliprám

je nejjednodušší a nejlevnější způsob pověšení obrázků, fotek či jakékoliv grafiky na zeď. Nemá žádný rám, takže maximálně vynikne vložený obrázek. Jedná se zadní desku, ke které je kovovými sponkami přichyceno sklo nebo plexisklo. Výměna je rychlá, jednoduchá a zvládne ji každý. Existuje řada typů, variant a my vám poradíme, podle čeho vybrat z naší nabídky euroklipů ten správný.

Vyberte rozměr

Euroklipy se vyrábějí v mnoha velikostech od nejmenšího 9x13 až po největší 70x100 centimetrů. Další "typické" rozměry jsou 10x15, 13x18, 21x29,7 30x40, 40x50, 50x70 centimetrů a mnoho dalších. Podle rozměru svého obrázku vyhledejte ten nejvhodnější. Zde bude důležité, co do euroklipu vkládáte. Pokud máte obrázek, kterým vyplníte celý formát máte vyhráno. Typizované rozměry bývají skladem a jsou cenově výhodnější, než výrobky zhotovené na míru.

euroklip-rozměry

Pokud ale rozměr přesně neodpovídá máte další možnosti. Vyberete větší rozměr a necháte kolem obrázku okraj. V mnoha případech vypadá takové řešení mnohem lépe, než když je motiv přes celý formát. Stačí otočit papír, který je do rámu vložen a získáte podklad. Doporučujeme také, nechat spodní okraj širší, lépe to vypadá.

eroklip-rozmery-okraj

Další možností je oříznout obrázek a přizpůsobit jej rozměru euroklipu. Pokud, ale nechcete  obrázek ořezávat a okraj kolem se vám také nelíbí, zbývá možnost vyrobit euroklip na míru. Neváhejte nás oslovit s poptávkou a zašlete nám rozměr, který potřebujete.

Vyberte výplň euroklipu

Euroklip tvoří zadní deska vyrobená z MDF, sponky a sklo.To je sponkami přichyceno k desce, takže vložení nebo výměna obrázku je rychlá a jednoduchá. Zatímco deska i spony budou vždy stejné, průhlednou výplň si vyberete dle způsobu a místa použití kliprámu.

euroklip-spona-detail

Podle průhledné výplně rozdělujeme euroklipy na tři typy:

Euroklip/kliprám s lesklým sklem je nejčastějším řešením. Sklo má dobré optické vlastnosti a je také nejlevnější. Jeho nevýhodou je zejména u větších rozměrů náchylnost k rozbití při manipulaci nebo dopravě. Sklo používané při výrobě má necelé dva milimetry. Silnější není možné použít kvůli hmotnosti.

Euroklip/kliprám s antireflexním sklem je vhodný tam, kde vám vadí odrazy světla, které vznikají při použití lesklého "obyčejného" skla. Jedná se zejména o výstavy fotografií či jiných uměleckých instalací. Antireflexní sklo má povrch lehce matný a tím nedochází k nežádoucím odrazům. je třeba mít na paměti, že tím vložený motiv, může lehce ztratit na ostrosti. Další nevýhodou je ještě větší křehkost a vyšší cena než obyčejné sklo.

Euroklip/kliprám s plexisklem je řešením tam, kde není možné použít sklo. V klipu je použita kvalitní akrylová deska, která je je pružná a nehrozí u ní nebezpečí rozbití. Ideální pro dětské pokoje, školy, sportoviště a podobně. Další podrobnosti o použití najdete v našem článku Jak na rámeček s plexisklem.

Zasílat skleněné rámy dopravou není úplně jednoduché a doporučujeme pročíst naše  Důležité informace o zasílání skleněných rámů a kliprámů.

leskle-antireflexni-sklo